Silent

Kritika Ljudskog Uma

28.12.2016.

Sretna nova!

Slatki ste, kada iznesem istinu onda je problem. Problem je prirode balkana. Niste to samo vi. Svaka država sa ovih prostora ima isti problem. U komentarima nema argumenta, samo vrijeđanje. Vrijeđate čovjeka kojeg ne poznajete. Pišete na blogeru koji ne znači nikome ništa. Ovo je tabla na kojoj se švrlja i briše. Ne važna za postojanje vaših bitnih života.

 

Pišete komentare čovjeku koji voli da piše. To je moj hobi, moja zabava na pauzama tako da neću nikada ostavljati komentare anonimno na pojedine vaše blogove. Nisam nikada radio i neću, ne vidim svrhu i nemam taj kompleks. To što je nekome od vas zanimljivo da u moje ime nešto govori, to na vašu dušu. Ja mirno spavam.

 

Zaboravljate da je ovo platforma za zabavu, druženje i razmjenu mišljenja. U prevodu, ako ti se ne sviđa, imaš mnoštvo drugih blogera. Ovdje sam postao nekim blogerima opsesija, pa otvaraju blog gdje samo vrijeđaju mene, ( http://prozimanje.blogger.ba/ ). Toliko bolesno da sam sebi popunjava komentare. Nikakav problem, neću ti uskratiti pravo da pokažeš svijetu koliko si bolestan.

 

Na kraju sam zatvorio komentare na prošlom postu, jer su pojedinci počeli da vrijeđaju na nacionalnoj osnovi. To već prelazi granicu. Tako ću i u buduće postupiti. Ne želim vam loše, želim vam pokazati ono što ne vidite. Od vas sam dosta naučio, a nadam se da ste i vi ponešto od mene.

 

Moja dobra prijateljica sa ovog bloga mi je uputila par savjeta i mislim da je upravu. Malo ću vas napustiti, da se odmorim, pa se vratim sa istinom poslije nove godine. Sada ću da biram svoje bitke

 

Ja odlazim u Sloveniju preko nove godine. Valjda čeme vrijeme poslužiti. Par prijatelja me čeka, tako da se nadam da će biti dobro.

 

Nadam se da će te i vi provesti novu godinu u šali i ljubavi. Želim vam puno zdravlja i pameti. Fatajte se svog života, jer na kraju apsolutno nije važno jer neko nekome ostavio komentar na nekom tamo blog portalu

28.12.2016.

Islam, vjera mira

Kuran (3:56) one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."...

 

Kuran (2:216) Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! - Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.

 

Kuran (2:191-193) I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.

A ako se prođu - pa, Allah zaista prašta i samilostan je.

I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.

 

Kuran (3:151) Mi ćemo uliti strah u srca onih koji neće da vjeruju zato što druge Allahu ravnim smatraju, o kojima On nije objavio ništa; Džehennem će njihovo boravište postati, a grozno će prebivalište nevjernika biti.

 

Kuran (4:74) I neka se zato na Allahovu putu bore oni koji ne žale žrtvovati život na ovome svijetu za onaj svijet. A onoga ko se bori na Allahovu putu, pa pogine ili pobijedi, Mi ćemo, sigurno, obilno nagraditi.

 

Kuran (8:12) Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: "Ja sam s vama, pa učvrstite one koji vjeruju!" U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima

 

Kuran (8:65) O vjerovjesniče, bodri vjernike na borbu! Ako vas bude dvadesetak izdržljivih, pobijediće dvije stotine; a ako vas bude stotina, pobijediće hiljadu onih koji ne vjeruju, zato što su oni ljudi koji ne shvaćaju.

 

Itd...

27.12.2016.

Njam

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=OT9tqddn9PY

 

Jutros naletim na ovu pjesmu na radiju. Skrećem sa strane i palim Shazam. Već sam je 50 puta preslušao i imam nade da će mi se zgaditi do kraja dana. Kakva silna radost na sabahu. Ne smijem da kažem da će mi biti miran dan na poslu jer uvijek krene po zlu. Kad bolje razmislim, nikada mi nije bilo dosadno, uvijek nađem neki vid zabave. Bogu je također bilo dosadno, zato je stvorio čovjeka, pa je čovjeku bilo dosadno, pa je peglao boga da mu stvori ženu. Pa je bog stvorio ženu i ona je ubila čovjeka u pojam. Treba paziti šta želimo i treba cijeniti dosadu i tišinu.

 

Lijepo je uživati u tišini. Dobra muzika i super klopa. Kad smo kod klope imam belaj, ne mogu da se odlučim između Njoki Caprese ili Fuži s tartufatom? Ko da gledam biće njoke, jer ne znam hoću li naći Tartufate u Konzumu (bivšem Merkatoru). Caprese je lagano napraviti, treba vam maslinovo ulje, paradajz, bosiljak i mocarela. Još kad bi paradajz bio u sezoni, gdje bi mi kraj bio. Jednostavno, na maslinovom ulju prodinstam crveni luk i dodam mu bijeli luk kad omekša. To će sve lijepo da zamiriše pa ću dodati nasjeckani paradajz i ostaviti da se krčka 5 minuta. Zatim dodati pasirani paradajz i ostaviti još oko 10 minuta.

 

Sa strane skuhati njoke i narezati mocarelu i bosiljak, pa sve fino sa sosom staviti u jednu vatrostalnu posudu koju ću gurnuti u rernu na nekih 10 minuta ili dok se mocarela ne istopi. Nemojte zaboraviti dodati bibera, soli, parmezana i jelo je gotovo. Uz to bih preporučio čašu Pošip (Stina) bijelo vino. Već sam gladan a nisam ni blizu kraju radnog vremena.

 

Ne znam da li ste se vi to pitali, ali od vikenda me smara misao, ako je bog stvorio ženu od jednog rebra, šta bi onda tek učinio od radijatora?

26.12.2016.

Ta će on

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=fPJQw-x-xho

 

Prva vijest koju sam danas pročitao je smrt George Michael-a. Sve se žene vazda na njega palile, a on bio drugih sklonosti, baš tegoba. Imao je finih pjesmica, ništa posebno. Tralala pjesmice, baš kao i Zdravko Čolić. Žao mi je lika, dok mi recimo Zdravka ne bi bilo žao da je krepo. 2016 godina je odnijela mnogo živote. Naravno bošnjo će se uvijek fatati smrti Muhameda Alija po kojem je imenovao svog prvog sina. Baš je zanimljivo koliko bošnjo prati udaranje lopte i udaranje u ringu. To su pravi sportovi za ovu stoku kojoj je kladara kulturološki vrh.

 

U Sarajevu ludilo. Raja digla frku zbog "automobilskih sankcija". Kažu ovo nije rješenje. Pa i nije ni dugoročno, ni sistemsko. Ovo su mjere UZBUNE jer se ne može normalno disati. Kako sad da bošnjo uđe sa autom u prodavnicu? Neće valjda hodati do prodavnice? Jako je teško mamlaze sa ovog područja naučiti nešto. Ista ovakva pobuna će biti i sa zabranom pušenja. Tvrdoglav narod. Ustvari, više bezobrazan nego tvrdoglav. Tvrdoglave kockaste glave u foteljama i okruženju. Čim dođe neki zakon, njima je to šminkerski-pederski. Pa će bošnjo reći, Šatro, oni će meni nešto uvoditi. Samo mi još to treba, a komšija mi nema hljeba da jede. Kome još treba okoliš i zdravlje? Mi imamo prećih stvari za provest, pohapsite kriminalce, političare što su nas opljačkali, pa onda ganjajte ekologije i ostale pederluke.

 

Teško je sprovoditi red i mir, zakone i propise u ovoj državi. Zato raja bježi vani. Tu će se svi pridržavati zakona i slušati šta mu se kaže. Tamo nam neće smetati nečije porijeklo, ni ko mu je mater, ni odakle mu je otac, ni odakle je dobio pare, ni koje je vjere. Ali zato sve mora biti perfektno u rodnom kraju. Reko bi čovjek da je ovo druga Švica kad ga sluša. Samo eto, da ne mora bošnjo prstom pomaknuti. Nedo bog se žrtvovat, ujediniti, raditi zajedno. Ih, ode bošnjo vani, tamo je sve uređeno, pa će biti gospodin. Tamo će pravi kapitalisti, koje ne zna, da ga ubijaju u pojam. Ta će ovi naši, do jučer sam im lopte kroz noge šuto.

 

Smijurija od prostora i naroda. Samo se vi fatajte svoje vjere i kulture i ne zaboravite da ponesete glasački listić za SDA na koncert Dine Merlina, jer se priča da se može glasati za svoje, prije izbora 2018 godine na koncertu. To je uvedeno brzinski, da se olakša dijaspori koja dolazi za novu. Jebo okoliš, hajmo spizdit pare na Merlina, da komšije budu ljubomorne.

 

Majko draga, koji cirkus od naroda, strašno

23.12.2016.

Christopher Hitchens

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=KAJhWjtLixU  

 

Neću početi sa pjesmom. Počinjem sa svojim idolom Christopherom Hitchensom. Možda ću jedan dan dobaciti do 1% njegove sposobnosti da potopi sve ispred sebe u znanju, logici kao i filozofiji života. Možda ću imati na kraju dva fakulteta ili tri, ali nikada neću poznavati historiju i filozofiju kao on. Prvi put sam saznao za njega kada sam dobio knjigu od tetke Why Orwell Matters malo prije nego što ću početi da pišem ovaj blog 2004 godine. Oštrouman i detaljan u svojoj afirmaciji. Decidan u ekspresiji i genijalan u potapanju mitova.

 

 

Kasnije sam naletio na the portable Atheist, koja mi je bila u neku ruku dosadna, nisam se udubio niti razmatrao njegove argumente jer sam bio u to doba neka vrsta vjernika, integrisan u mitove vjere i ograničen društvom. Međutim oko 2008 za rođendan dobivam od svog najboljeg prijatelja God is not great. Dugo vremena mi je stajao na polici, nisam je dotakao do onog trenutka kada sam se teže razbolio i morao duže vremena preležati u bolnici. To mi je bilo glavno štivo u bolnici. Tada sam imao vremena da razmišljam o onome što govori. Tada sam slušao tišinu i shvatio svoje misli. Pomogao mi je da vidim sebe pa sam poslije bolnice počeo da čitam svaku njegovu knjigu. Postao je moja opsesija. Morao sam duže vremena mirovati zbog bolesti, tako da nisam nigdje izlazio, jedino što sam imao je Hitchens i kuhinja.

 

Čitao sam i For the sake of argument, The Portable Atheist, Mortality i remek djelo Arguably. Rado bih svima vama preporučio svaku od ovih knjiga, ali morate razumjeti da vam treba dosta tišine i vremena za razmišljanje dok čitate. Daleko je od knjiga za plaže, ali ima i onih među vama koji cijene ovakvu vrstu knjiga. On je možda i glavni razlog zašto sam postao Ateista!

 

The only position that leaves me with no cognitive dissonance is atheism. It is not a creed. Death is certain, replacing both the siren-song of Paradise and the dread of Hell. Life on this earth, with all its mystery and beauty and pain, is then to be lived far more intensely: we stumble and get up, we are sad, confident, insecure, feel loneliness and joy and love. There is nothing more; but I want nothing more.

                                                                                             - The Portable Atheist

               

I try to deny myself any illusions or delusions, and I think that this perhaps entitles me to try and deny the same to others, at least as long as they refuse to keep their fantasies to themselves.

                                                                            - Hitch-22

 

22.12.2016.

Booze and Blues

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=mdrAdcxFB9c

 

Ah taj divni blues i jutarnji viski. Čašica prije polaska i razbudiš se odmah. Ovih dana sam u blues ekstazi. Levitiram preko ulice do posla. Levitiram dok radim, levitiram u ritmu nekog novog Ja. Vrijeme postaje nebitno. Vrijeme ne postoji, vrijeme je sporazum, a ko ne zna da je vrijeme sporazum taj vrijeme uzima ozbiljno. Za njega je vrijeme novac, neki rok trajanja. Zato je najbolje vrijeme pustiti, opustiti se u čahuri mira, što duševnog, što tjelesnog. Odlučio sam da takav budem u Zagrebu, jer sam u Kranju imao jako puno vremena da razmišljam i šetam/pijem.

 

Na seminaru sam se raspitivao da li još neko poznaje neko dobro mjesto za stare rokere. Preporučili su mi mjesto iznad gradske tržnice. Kažu da furam pravo prema crkvama, kafana bi se trebala nalaziti između galerije i muzeja. Naravno ja sam se tu izgubio pa palim mobitel i mape koje me vode tačno do odredišta. Booze and Blues se zvao lokal (valjda se još tako zove). Prigušena svjetla, mali stolovi i sve baš onako kako volim. Muzika na mjestu i ja za šankom. Život je lijep. Meni barem ne treba više.

 

Nakon treće čašice i malo ćaskanja sa šankerom, on mi pušta Zeppeline, a meni suza na oko. Nije bilo neke gužve, onako taman. Pored mene je sjedila neka crvenokosa koja je cijelu noć ispijala čašu za čašom vina i tipkala na mobitelu. Onako ljepuškaste face, ništa posebno. Nisam htio da se upucavam, nije me zanimala tu noć. Međutim onako prije ponoći, ona krenu u toalet pa mi usput reče, ti si prvi frajer koji mi se nije nabacivao otkako dolazim ovdje, ali to ćemo riješiti kada se vratim iz toaleta. Meni bilo smiješno, ali se ona ne predaje pri povratku...


Opet me ne gledaš, a sviđam ti se, znam ja to prokužit, niste vi muškarci teški za razumjet. Uostalom više gledaš u boce u regalu nego u moje kukove.


Ko kaže da me kukovi privlače? Znaš ti dobro na šta ja mislim. Uostalom dosta pričaš sa šankerom, da nemaš možda druge sklonosti?

 

Čujem po naglasku da niste odavde mlada damo? Iz Novog Sada sam, ovdje sam mjesec dana poslovno.

Razumijem, čime se bavi mlada dama? Vidi ti njega, on bi već sve o meni da zna. Ne može to tek tako brzo. Prvo dama pita. Čime se bavi mačak sa drugim sklonostima?

Izvinite, ali nemam živaca da se igram sa vama, malo odmaram mozak od posla.

Opa, zar ti stvarno nisam nikako privlačna? (ovdje mi već uveliko ide na živce)

Večeras mi se samo pije.

A damu nećeš častiti?

Tu ja mahnem šankeru da obnovi pića kod nje i kod mene.

Vidiš kako me slušaš, muški su kao psi, moraš ih prvo trenirati.

Znači sad sam i pas?

Ja volim pse, poslušne, dobro trenirane pse, nisam žena sa mačkama.

 

21.12.2016.

Lemmy

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=y0sik4yZHY8

 

Mislim da ne postoji spot sa više testosterona od ovog kojeg sam postavio na vrhu. Ustvari ne postoji više testosterona od Lemmy-a. Lemmy, Kralj, Alfa-Omega, Sultan, Tito i Majka, sve istovremeno. Radujem se smrti zato što znam da će me Lemmy dočekati sa kurvama i viskijem. Konačno je pakao na dobrom glasu otkako je On došao. Navodno se par žbunjeva u Arabiji zapalilo iz kojih su meleci rekli da Lemmy časti sve redom i da je gore i dole pravo dobro, također novi zapis se pojavio koji govori da više djevice ne postoje na ovom i na onom svijetu jer je Lemmy uradio svoje u roku od šest dana a sedmi dan se odmarao. Čak se iz jednog posebno širokog žbunja ukazao Vehabija koji je recitovao ovu pjesmu https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k

 

Ali nećemo sve vjerovati, onda bih ispao vjernik, a to ne želim. Tako da ćemo ostaviti sve sa strane dok se prvi zapis ne pojavi koji je već unaprijed rekao sve ili gdje nauka dokazuje postojanje mjesta gdje Lemmy nije već nekoga/nešto jebo.

 

Nego da se vratim na Zagrebu, tu noć sam imao sjajnu diskusiju sa kosanerima koji su bili ateisti (sto je normalno). Oni tvrde da je sveta Marija Tereza postala agnostik prije smrti. Pojavili su se zapisi u kojem govori kako ne vidi smisao ovog svijeta i kako izgovara molitve ali one nemaju smisla niti osjećaja. Kao da je izgubila dodir sa bogom. Nagledala se toliko zla, ali je ništa nije dotaklo kao zlo prema djeci. Zapisi kažu kako je u više navrata izostavila molitvu u crkvi i kritikovala tadašnje popove i njihova predavanja. Smatrala je kako više nije sigurna u sebe i u Boga unutar njenog srca. Žrtvovala je sebe da bi napravila domove/crkve onima koji nisu imali ništa, da bi opravdala svoj pad vjere.

 

Nisam prije za ovo čuo o čemu su pričali pa sam pri povratku to malo istražio. Fakat su postojali zapisi gdje je to tvrdila i gdje se tako ponašala. Ipak, moram priznati da je dosta toga dobrog učinila i da treba uvažiti njen trud. Jedino što mi smeta je što su je proglasili svetom. Što sa druge strane implicira da se dosta svetaca isto tako proglasilo svetim.

 

Kako god bilo, živio Lemmy, on je barem iskren svetac!

20.12.2016.

Papak u Zagrebu

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=gB3VoTnMt2U

 

Žene i mačke će raditi što žele, a muškarci i psi, bi se trebali opustiti i naviknuti na tu ideju. Mašta dame vrlo brzo skače iz divljenja prema ljubavi u ljubav za brak. Kroz par sekundi prođe cijeli život sa tobom i označite kao podobnog ili ne. Sve to radi sa osmjehom na licu, ne primijetiš i ne nadaš se šta se odvija u toj slatkoj glavi okićenoj lijepim očima.  Biti žena je jako težak posao jer moraju da izađu na kraj sa muškarcima. Kad bolje razmislim postoje samo tri stvari koje treba učiniti sa nekom ženom. Možete je voljeti, patiti za njom, ili pretvoriti je u literaturu. Za njih smo pisali, vodili ratove i gubili živote. Nažalost uvijek će te nači veliku ženu pored idiota. Tu lekciju nikada na nauče. Žene nas žele mijenjati. Ona počinje sa idejom šta može od nas uraditi. A mi, muškarci, mi samo želimo da ostanemo vječno djeca i da se ponekad foliramo da smo odrasli kako bi zaveli i zaspali na njihovim grudima u šumi njene kose.

 

Odsjeo sam u Hotelu 9. Nekih 200 metara od glavnog kolodvora u Zagrebu. Nekih 15 minuta od  Meštrovićevog paviljona (ako sam potrefio ime). Lagana šetnja do centra, nekih 20 minuta. Udoban hotel i djevojka na recepciji koja gori. Izvinjavam se, ona ne gori, ona sagorijeva sve oko sebe. Čak se i postidim kad je ugledam prilikom dolaska i odlaska.

 

Prvu noć je došao Marin po mene (kolega sa kojim radim). Visok, plav momak, 23 godine star, ljepuškast omladinac sa oštrim purgerskim naglaskom. Htio me voditi na pjevaljke pa sam mu morao objašnjavati kako ja to ne slušam i ne želim. Smarao me glupostima i pričom kako je on moćan i kako mu djevojke padaju na koljena čim se pojavi (hihih folira se na mene). Nisam puno komentarisao, trebalo mi je par čašica da se opustim i dobra muzika da se odmorim. Momak ne pije pivo tako da u startu ništa sa njim nisam mogao. Popili smo kafu kod parka Adolfa i tu je bio kraj. Htio me vratiti nazad ali sam htio da prošetam jer je noć bila još mlada.

 

22:00 i nemam kuda. Nakon nekih pedesetak metara šetnje glavnom ulicom naletim na 3 momka (kosanera, nekih 20tak godina) koja sam zamolio da mi preporuče ili da me upute na neki Pub ili nešto tako slično. Kažu da su krenuli prema Irish pub.u Pa sam zamolio da me upute ili povedu sa sobom. Nisi se protivili, počeli smo se zezat i sve je bilo lakše. Kažu mi da je to između krivog puta i zlatnog mede. Kada smo došli onako sam iz zezancije rekao, jel ovo mjesto sigurno? Na šta su se oni nasmijali i pokazali da je preko puta MUP, tako da se opustim. Unutra fina atmosfera, peder party, sve sami muškarci. Haj, nema veze, dobra ekipa, dobro ću se napit. Častim raju točenim da se zahvalim na gostoprimstvu. Muzika nije baš neka ali dovoljno dobra da mi koljeno cupka ispod stola. Dok sam trepno bilo je 02:00. Treba nazad, treba u devet ujutro predavat

19.12.2016.

Elijah Craig

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=J4YPMiFaPWo

 

Za početak, po neki zvuk lagane gitare i blago oštrog muškog glasa. Tu je i gutljaj viskija, razumije se, bez leda. Bliži se kraj godine i zbrajaju se djela, naravno, samo ona sa profitom. Ne gleda se na loše trenutke jer se nada, da se neće ponoviti. Meni je žao da tek tako zaobiđem te loše trenutke jer su jedino oni stvarni i dobro zagrebeni u našem skrivenom biću. Svi na svoj način pametuju, svi traže opravdanje za svoje postojanje, neki kroz ono što su kupili, neki kroz ljubav, a neki kroz molitvu. Nisam se promijenio za ovo vrijeme koje nisam bio tu. Još trčim za kratkim suknjama i visokim potpeticama. Pokušavam da u zraku uhvatim miris kose i isprosim poljubac u rame. Nemam planove za slijedeću godinu, osim da dobro jedem i dobro je

 

Čovjeku treba tako malo da se osjeća dobro, a tako puno da se osjeća ispunjenim. Jedan od razloga zašto nisam pisao je moje putovanje u Kranj (Slovenija) i Zagreb. Dobili smo dva projekta koja su trebala biti realizirana do kraja godine u Kranju. Malo mjesto kroz koje teče Sava. Malo veća Ilidža. Ali eto, lijepo je prošetati po čistom zraku i obići jedan jedini Pub u centru. Tu sam probao najbolji viski po njima Elijah Craig Barrel Proof Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Nisu ga htjeli otvoriti, kažu stoji u regalu više od 15 godina. Otvorit će ga jedino ako budem htio kupiti cijelu bocu. Platio sam ga 120 Eura i nisam se pokajao. Najbolji jebeni viski koji sam u životu probao. Toplo preporučujem za ljubitelje viskija među vama. Ispijao sam ga dvije sedmice. Svaki gutljaj sam doživljavao kao da je prvi.

 

A Zagreb, ah, ta moja stara švalerka, poslije Beograda najbolje mjesto na balkanu za samotnjake. Za one koji nemaju šta izgubiti u gradu koji te ne vidi i ne čuje. Zagreb po meni ima onu staru Austro-Ugarsku dušu, krhku i otmjenu. Ponekad grubu i uvredljivu, neće se sudržati šamaru i osudi, ali će te rado prihvatiti ako imaš nešto potrošiti. Niko nije vezan ni za koga i niko ne zavisi od drugoga, baš onako, kako volim. Previše pretvaranja i dokazivanja, sve najbolje za promatrača kao što sam ja. Sve najbolje za samotnjaka bez kučeta i mačeta uz novac za potrošiti.

 

Ovaj život se mora voliti, ovaj život je samo jedan. Ko hvali i jedva čeka smrt taj ne zna šta propušta, taj je pretežno vjernik u nadi da će dobiti ono što je propustio kada umre.