Silent

Kritika Ljudskog Uma

12.01.2017.

Jes čula boooonaaaa?

Za početak https://www.youtube.com/watch?v=K53Lf5Jkbjs

 

Viski, zamračen prostor, ova pjesma, zidovi i ja. Gdje je moja kuća, gdje je moje mjesto na ovom svijetu? Gdje je moja nada i moja znatiželja? Gdje su ostali, gdje su se zagubili? U svojoj sam kući, velikoj raskošnoj kući, sa dvorištem, cvijećem i garažom. Moje misli su mi najbolji prijatelji. Bezgranične misli koje dodiruju svaku stranu svijeta, a opet samo dvije minute ove pjesme me odvede na put oko zvijezda, daleko od svijeta. Život je prekratak da se nerviram zbog ljudi koji ne zaslužuju, čak ni da budu problem, u mome životu.

 

U jednoj ruci krst, u drugoj okidač. Bog je izgubljen u koraku, poslije kojeg nema natrag. U okolini gdje je pljuvanje drugoga nacionalni sport, a krađa nagrada, čovjek se zapita zašto sam na istom mjestu, na istom koraku. Lijepo mi je, karijera je više nego dobra. Putuje se, radi se ono što se voli. Čovjek se razmazi. Razmazi ga bogatstvo koje se kreće slagati jer sam u neko vrijeme apsolutno zaboravio onu početnu čar prve velike plate. Postalo je normalno, postalo je neprimjetno. Kao da sam cijeli život živio baš tako. Kolega sa posla voli reći kada se neko (ja) hvali kako je dobro jeo, I Deda ti je ramstek jeo i slušo Kesha.

 

Fascinirajuće kako se cijeli mentalitet, karakter i kultura jednog balkana okarakteriše kroz besmislene dobacive, djece, odraslih osoba, bolje rečeno sredine. Sredina koja Ivu Andrića zove "čoro, jel se piše šta". Sredine koja sama sebe razjeda od zavisti. Sredina u kojoj većina ne želi da radi. Samo eto, nek crkne komšiji krava, za sve ostalo će dati bog. Nemojte se djeco miješati sa Srbima, Hrvatima, držite se svoga stada. Nemojte napredovati, samo u okvirima našeg veličanstvenog balkona. "Dat će Allah". Incestuozne ideje naroda bez pameti, vizije i ideje napretka. Sad mi je to sve smiješno. Manje se sekiram, mnogo manje. Toliko mi je postalo svejedno da se pomalo plašim. Reagujem na ljude kao kapitalac iz neoliberalne sredine. Nemam osjećaja prema ljudima koji nisu uspjeli. Nisu političari krivi, kriv je glup i lijen narod. Ostarili su na balkonu gledajući svijet koji napreduje i udaljava se daleko od njih.  

 

Hasnija, zatvorit taj prozor, puše, znaš da će ti opet na one bubrege sve otići. Jesi čula bona da je ona Mervana otišla za Bojana? Gdje će onako na svoje? Umjesto da je ovdje fino sa nama, babo bi joj sredio u pošti da slaže papire, fino bi joj bilo na svome, a ona tako izdade.


Tu Fadila (onako nasekirano) zapali cigaru i reče, ja sam čula da se i propušila otkako je sa njim, alkohol pije, imaju naku otvorenu vezu, valjda su se posvađali. Nije se ni udala, stara je ona, ko će nju sa sa triest godina. Sve nas je zapad ovaj uništio, ne znaju djeca.Valahi bilahi...

 

Ma pusti to bona moja Fadila, djeca su to, vratiće se oni. Neki dan sam ti bila kod onog Tobe Jarabija. Mogu ti reći da mi je kurije oko otpalo dok sam do kuće došla. Popij bona Fadila, donijela sam ti ove vode što je on diro, da malo te bubrege pročistiš.