Silent

Kritika Ljudskog Uma

21.03.2018.

Ifeta

Za početak: Mrsko mi više postavljat pjesme

Danas me je dočekala sretna vijest. Predajem na konferenciji u Poreču. To je inače bila jedina konferencija na koju se nisam prošle godine uspio uvaliti. Sad sam definitivno popunjen do Juna. Ostali su dali svoj amin. U subotu predajem pred vojskom studenata, projekat na državnom nivou u kojem učestvuje i RS (hoće i oni komad kolača). Važno je da se ući i takmiče u znanju. Đaci i studenti su vazda bili moj kriptonit. Za njih sam spreman sve uraditi, žrtvovati vrijeme i obaveze, čak sam u par navrata odbio bilo kakvo plaćanje. Ipak na djeci ostaje budućnost.

Velika se prašina diže zbog onog ministra ili šta već što je navodno udario i time usmrtio starca svojim autom. Mislim, jebe mi se, ne mogu ući u detalje toga, niti imam vremena, ali mi je zapao za oko jedan komentar od branitelja dotičnog gospodina „udarača“. Kaže da ga bog testira uzme mu sve, jer ima sve, da se ne oholi. A ja nešto kontam sa druge strane, što je morao jadni deda da pogine zbog toga? Da li to bog ne zna drugačije? Kakav je to bog uopšte?

Važno je kod nas kojem se bogu moliš i kojem toru pripadaš, jebo etiku, moral, princip. Kao da se ništa radom ne postiže, nego samo porodicom i porijeklom. Uhvati me muka, sve što imam sam zaradio. Sve što imam sam mukom stvorio, neću da čekam sadaku ili mjesto u „državi“ gdje ću po cijeli dan da ispijam kafe i pečatim formulare. Ne mogu da shvatim ljude koji žele posao u kojem će po cijeli dan sjediti i mahalati o tome sa kime je Ifeta bila prošlog ljeta, a kad problem nastane onda naleti onaj slavni komentar „ma hajde bogati“.

U se, i u svoje kljuse. Ako nisi napredovao i ako ti se ne sviđa, sam si kriv zbog toga, nije ti nikakva stranka kriva. Barem, kako ja znam, niko te ne drži svezanim za radijator.