Silent

Kritika Ljudskog Uma

15.04.2019.

Torabi, jel Vas stid... ooo vjernici?

Religija potiče iz razdoblja ljudske „Prapovijesti“ u kojoj niko nema najmanju ideju što se zaista događa. Sve dolazi od kukanja i zastrašujućeg djetinjstva naše vrste kao pokušaj da zadovolji našu neizbježnu potrebu za znanjem (kao i za udobnost, sigurnost i druge infantilne potrebe).


Danas, najmanje obrazovana djeca znaju mnogo više o prirodnom poretku nego bilo koji od utemeljitelja religije.


Majka Tereza nije bila prijateljica siromašnih. Bila je prijateljica siromaštva. Rekla je da je patnja od Boga dar. Ona je svoj život provela suprotstavljajući se jedinom poznatom lijeku za siromaštvo, a to je osnaživanje žena i emancipacija njih iz verzije na koju su naučeni, a to je da budu stoka koja rađa i sluša muške gospodare.


Vjersko poticanje, govor djeci, da ako oni ne učine pravu stvar, otići će na zastrašujuće kazne ili nevjerojatne nagrade. To je dragi moji zarađivanje za život od laganja djeci. To je „svećenstvo“. A ako bi samo lagali djecu, opet bi bilo dovoljno loše. Religiju je stvorio čovjek. Čak i ljudi koji su to napravili ne mogu se složiti oko toga što su zapravo proroci ili otkupitelji ili gurui rekli ili učinili.


Vjera je predaja uma i razuma, to je predaja jedine stvari koja nas razlikuje od drugih sisavaca. Naša je potreba da vjerujemo i da predamo svoj skepticizam i naš razum, našu želju da to odbacimo i stavimo svo naše povjerenje ili vjeru u nekoga ili nešto, to je za mene zlo.


Čuvajte se iracionalnih, ma koliko zavodljivi bili. Izbjegavajte „Nadnaravno“ i sve koji vas pozivaju da se podredite ili uništite. Volite dostojanstvo za sebe i druge. Nemojte se bojati biti arogantni ili sebični. Nikada nemoj biti gledatelj nepravednosti ili gluposti. Tražite argument i raspravu radi njih samih, jer grob će pružiti dovoljno vremena za tišinu. Osumnjičite svoje motive i sve isprike. Nemojte živjeti za druge više nego što biste očekivali da će drugi živjeti za vas.