Torabi, jel Vas stid… ooo vjernici?

Religija potiče iz razdoblja ljudske „Prapovijesti“ u kojoj niko nema najmanju ideju što se zaista događa. Sve dolazi od kukanja i zastrašujućeg djetinjstva naše vrste kao pokušaj da zadovolji našu neizbježnu potrebu za znanjem (kao i za udobnost, sigurnost i druge infantilne potrebe).

Danas, najmanje obrazovana djeca znaju mnogo više o prirodnom poretku nego bilo koji od utemeljitelja religije.

Majka Tereza nije bila prijateljica siromašnih. Bila je prijateljica siromaštva. Rekla je da je patnja od Boga dar. Ona je svoj život provela suprotstavljajući se jedinom poznatom lijeku za siromaštvo, a to je osnaživanje žena i emancipacija njih iz verzije na koju su naučeni, a to je da budu stoka koja rađa i sluša muške gospodare.

Vjersko poticanje, govor djeci, da ako oni ne učine pravu stvar, otići će na zastrašujuće kazne ili nevjerojatne nagrade. To je dragi moji zarađivanje za život od laganja djeci. To je „svećenstvo“. A ako bi samo lagali djecu, opet bi bilo dovoljno loše. Religiju je stvorio čovjek. Čak i ljudi koji su to napravili ne mogu se složiti oko toga što su zapravo proroci ili otkupitelji ili gurui rekli ili učinili.

Vjera je predaja uma i razuma, to je predaja jedine stvari koja nas razlikuje od drugih sisavaca. Naša je potreba da vjerujemo i da predamo svoj skepticizam i naš razum, našu želju da to odbacimo i stavimo svo naše povjerenje ili vjeru u nekoga ili nešto, to je za mene zlo.

Čuvajte se iracionalnih, ma koliko zavodljivi bili. Izbjegavajte „Nadnaravno“ i sve koji vas pozivaju da se podredite ili uništite. Volite dostojanstvo za sebe i druge. Nemojte se bojati biti arogantni ili sebični. Nikada nemoj biti gledatelj nepravednosti ili gluposti. Tražite argument i raspravu radi njih samih, jer grob će pružiti dovoljno vremena za tišinu. Osumnjičite svoje motive i sve isprike. Nemojte živjeti za druge više nego što biste očekivali da će drugi živjeti za vas.

silents
Tu sam da pomognem sam sebi

10 komentara

  1. spomenuo si terezu, u nekim mladim danima sam imao nekakav pozitivan pristup njenom djelovanju jer je to bilo umotano u supljatorske skute katolickog proseravanaja o ljudskosti i humanosi svasta nesto jos. a onda saznah da se radilo o potpuno poremecenoj i zlo fanaticnoj osobi koja je vec sjebanoj i unsitenoj sirotinji onemogucavala istinsko lijecenje nego ih je tjerala na molitve i ostale budalastine kako im ne bi omogucila lijecenje ili barem upoznavanje sa bolescu koju su imali… njihove patnje i umriranja u najgorim mukamna ona je dozivljavala kao kaznu za njihove grijehe (????) i kao pripremu za buduci bolji svijet… prikupljeni novac za lijecenje i hranjenje sirotinje je naravno trosila na kurcevu crkvu

  2. Hahaha ma neka i ovakve budale ko ti silenče na blogu tobejarabi o vjerniciiii hahaha aaaaa sto se ismija jaooo jesu ti vjernici zacinili zivot cim im poklanjas ovoliku paznju hahaha.Jebate kakva intelegencija i znanje gledaj samo ovih dubokoumnih pasusa da cu povjerovati jos da je majmun siso sa grane i latio se aptopa da ovoliku prosvjetljenost i dubokoumnost zute stampe pretvori u remek dijelo aaa ispisa se ba.Ljubi njega babo sto nam se drzno u analiticare da dokaze opancarima ko je veci opanak ha ja.xd

Komentariši